Over

Vocal Sollýs is een jong enthousiast koor uit Geleen, dat ontstaan is in oktober 2010. 

Wat bindt, bij de 19 dames, is de liefde voor zang en het gemeenschappelijke verleden van kinderkoor “De Zonnestraaltjes”, waar de meesten oud-leden van zijn. De Deense naam Vocal Sollýs is een verwijzing naar hun verleden. De letterlijke betekenis is namelijk: “Vocaal Zonlicht”.

Het koor heeft onder leiding van de huidige dirigent, Steven van Kempen, in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De deskundigheid van de dirigent, de potentie en het enthousiasme van de leden blijkt een gouden combinatie te zijn.

Het koor wekt vaak verbazing met hun klank en volume; de klank is transparant en zuiver en het volume erg groot voor het beperkte aantal stemmen. Ze zingen enthousiast en weten deze sfeer over te brengen op het publiek.

vocalsollys2-2

Repertoire
Het repertoire is heel divers. Behalve concerten en andere uitvoeringen wordt het koor ook gevraagd om H. Missen op te luisteren dus hebben ze repertoire dat daarvoor geschikt is (‘a little Jazz Mass’ van Bob Chilcott, ‘Missa Brevis in D’ van Benjamin Britten, licht klassieke liederen). Daarnaast zingen ze voor koor gearrangeerde (4-stemmig) popsongs, stukken uit musical/film maar ook bijvoorbeeld de Champions League song, nummers van Enya, Riverdance en Afrikaanse liederen. Dit is slechts een greep uit het repertoire. In 2019 hebben ze vijf keer The Queen Symphony (Tolga Kashif) uitgevoerd i.s.m twee verschillende muziekgezelschappen.

In de kersttijd hebben ze een gevarieerd kerstprogramma. Concerten in samenwerking met andere koren of muziekgezelschappen (fanfare, harmonie, kamerorkest) staan ook steeds vaker op het programma.

Onderscheidingen
In 2013 is de Limburgse Koor CD Award gewonnen in een veld van 53 koren. Volgens de jury is Vocal Sollýs  ‘’een parel aan de ketting van de Limburgse zangwereld’’

In mei 2014 is Vocal Sollýs op uitnodiging in New York geweest om, als deel van een internationaal koor, het Requiem van Bob Chilcott uit te voeren onder leiding van de componist zelf. Het concert heeft plaatsgevonden op 26 mei 2014 (Memorial Day) in het Lincoln Center en was een geweldige ervaring!

vocalsollys4-2